Изграждане на водосточни тръби

За какво служат водосточните тръби?

Водосточните тръби подобно на улуците са съществен елемент от отводнителната система на една сграда. Качественото полагане на водосточни тръби в дома подпомага правилното отвеждане на дъждовната вода или водата от разтопения сняг, която попада на покрива, и предотвратява появата на течове или възникване на корозия по металните части на покрива или постройката като цяло. За разлика от улуците, които представляват хоризонтални улеи и събират водата, водосточната тръба, както и името подсказва, представлява вертикална тръба, чиято основна функция е да изведе тази вода на правилното място и да предпази от негативни последици.
Материалът, от който се изработват водосточните тръби е разнообразен и те могат да бъдат ламаринени, медни, PVC тръби или алуминиеви. Все по-често се прилагат PVC или поливинилхлоридните водосточни тръби поради техните полезни свойства. Те се характеризират с изключителна устойчивост на външни влияния и са с дълга продължителност на живот, над 20 години. Не са податливи на гниене и корозия, поради което са предпочитан материал за изграждане на една стабилна и надеждна отводнителна система на покрива. Не е за пренебрегване и достъпната им цена.

На какво трябва да обърнем внимание при избора на водосточни тръби?

Несъмнено изборът на водосточна система е обвързано с някои специфики, на които трябва да обърнем внимание, когато ни предстои изграждането или възстановяването на отводняването на покрива. Основните фактори можем да разделим в следните категории:

✔️ В зависимост от особеностите на покрива трябва да се избере материал, форма, размери и цвят, които да се съгласуват със спецификата на сградата.

✔️ От голямо значение също е и бюджетът, с който разполагаме. Например медните водосточни тръби са изключително красив елемент на покрива, но за сметка на по-висока първоначална инвестиция, докато PVC материалът е изключително издръжлив и то на много по-добра цена.

✔️ Не на последно място е климатът в района, където се намираме по отношение на количеството валежи. В райони, където дъждовете преобладават, устойчивостта на материала е от първостепенна важност.
Като обобщение правилното отводняване на покрива е задължително, ако искаме да запазим живота на дома си за възможно на дълъг период от време, затова от maxstroi-pokriv.com съветваме за по-сигурно и качествено изграждане на водостоци да се обръщате само към специалисти в областта и да не предприемате сами дейността по изграждане на системата, тъй като съществуват тънкости и детайли, които можете да пропуснете в процеса и да застрашите сигурността на сградата.

Телефон

+359 888 980 668

Email

maxstroi93@abv.bg

Адрес

гр. София и региона

Уеб сайт

www.maxtroi-pokriv.com

+359888980668